Zeppelin
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

... Finnegan.

3 posters

Go down

... Finnegan. Empty ... Finnegan.

Pisanie by Finnegan Pon Gru 30, 2013 2:35 pm

Okej, z góry przepraszam za połączenie historii z charakterem. Naprawdę, przysięgam, głowiłam się nad tym, jak mogę napisać to oddzielnie, ale dla mnie zawsze osobowość tak mocno wynika z przeszłości, że nie umiałam oddzielić jednego od drugiego i sprawić, by charakter brzmiał logicznie i spójnie. W dodatku prawdopodobnie i tak źle ubrałam w słowa osobowość postaci, ale przysięgam, że ona się pojawi, gdy będę grać – po prostu trudno przedstawić mi w kilku słowach psychikę gościa, którego mam w głowie; jestem bardziej przyzwyczajona do przekazywania postaci przez tekst. Przepraszam. Jeśli coś pomieszałam z Wojną Imperialną, to też przepraszam, ale nie zatrybiłam chyba zbyt dobrze, który dokładnie mamy rok.
A te trzy kropki w tytule to przez to, że nie pozwolili mi napisać nazwy tematu poniżej dziesięciu znaków, a "Finnegan" z kropką miał razem dziewięć, so close.

Imię i nazwisko: Finnegan Maverick

Pseudonim: …Finnegan?

Orientacja: Heteroseksualny.

Klasa: Kiowani.

Historia i charakter:
Finnegan pochodzi z, jak na Kiowanich, średniozamożnej rodziny. Co wyjątkowe w tej klasie społecznej, powstał ze związku niebędącego kazirodczym. Matkę bardzo kochał. Była osobą uroczą, opowiadała mu o świecie, o jakim słyszała od swoich dziadków, usiłowała nawet utrzymać pewne tradycje, które zapamiętała. Znała (częściowo, ale znała) kilka piosenek, które uważała za pieśni narodowe i choć Finnegan, słysząc je, był zbyt młody, by spamiętać słowa, nadal umie większość zanucić. Dzięki owej matce głęboko w nim zaszyło się pragnienie poznania starego świata i świadomość własnej, amerykańskiej, narodowości, stawianej ponad swoją klasę. Przez kilka pierwszych lat swojego życia był więc wychowywany z nutką miłości, jakiej rzadko można było uświadczyć u Kiowanich. Potem matka zginęła w Wojnie Imperialnej, a ojciec Finnegana nie chciał już innej kobiety, zbyt zaabsorbowany utrzymaniem majątku.
Podczas kiedy ojciec pracował nad pieniędzmi, Finnegan pracował nad swoją wiedzą na temat świata poza sterowcem. Zamknięty w swojej wąskiej rzeczywistości, nie zwracał szczególnie uwagi na innych; jednak gdy już go zagadano, można było z nim przeprowadzić niedługą, ale uprzejmą rozmowę na poziomie. Im bardziej dorastał, tym bardziej skupiał się jednak na swoim zainteresowaniu, pragnąc czerpać coraz szerszą wiedzę. Całkowicie zaabsorbowała go także wszelkiego rodzaju literatura – doszło do tego, że gorzko zaczął myśleć, że wolałby być Cagoo, by mieć dostęp do wielkiej biblioteki na trzecim poziomie.
Dorastając, Finnegan zaczął zachodzić na drugi poziom i zasięgać tam informacji. Obserwując swojego ojca, udało mu się wypracować taktykę przekupywania ludzi z Zeela, by przynosili mu – na jakiś czas – coraz to nowe książki z biblioteki trzeciego poziomu. Taktyka odpowiadała mu przez dłuższy czas, a czytając i przepisując dla siebie fragmenty kolejnych powieści i dramatów zamykał się na świat jeszcze bardziej. Jego dawna sympatyczna uprzejmość została chłodną uprzejmością człowieka zaabsorbowanego własnym życiem i zafascynowanego zbyt głęboko, by dostrzec cokolwiek innego.
Po jakimś czasie przestało mu wystarczać przekupywanie – chciał sam zejść do trzeciego poziomu, sam zobaczyć bibliotekę, a wręcz zostać tam na zawsze. Dla osoby mającej szeroką wiedzę o świecie już nieistniejącym, ale w specyficzny i naiwny sposób nie do końca pojmującej czasy teraźniejsze, było to wielkie wyzwanie.
Naprawdę to zrobił – i rzecz jasna nie skończyło się to dobrze. Został nakryty, rozpoznany jako intruz i zaatakowany. Wrócił do Kiowanich połamany, z rozharatanym ramieniem i półżywy. Choć przyjęty przez ojca, został zwyczajnym pośmiewiskiem innych i choć Kiowanim z czasem przeszło, Finnegan już nigdy się nie otworzył. Jego chłodna uprzejmość także zanikła, przestał rozmawiać z ludźmi i tylko dalej od czasu do czasu zachodzi na drugi poziom, w dalszym ciągu usiłując uzyskiwać książki do przeczytania – co teraz przychodzi mu ze znacznym trudem, bo mało który Zeela chce z nim współpracować, nawet za wysokim wynagrodzeniem.
Żyje już zupełnie „w swoim świecie”, ale po swojej wyprawie przynajmniej nie chce już być Cagoo i nienawidzi gości prawie na równi z innymi Kiowanimi. A gdy ogólnie zdarzy mu się już myśleć o innych, myśli raczej z niechęcią, wręcz z pogardą. Sądzi, że jest od nich inny. Może nawet jest lepszy.
Chciałby zobaczyć stary świat taki, jakim był kiedyś – lub nawet taki, jaki jest teraz, ale opuszczanie ograniczonego życia na sterowcu nawet jego przeraża. W gruncie rzeczy jest tchórzem – ta jedyna podróż na trzeci poziom to było dla niego zbyt wiele, od tamtego momentu raczej nie chce ryzykować swojego życia. Ale może kiedyś, w przyszłości… Cóż, póki co zostają mu tylko książki, które w dodatku tak cholernie trudno zdobyć.

Wygląd:
Wysoki, blady jak trup i wychudły młodzieniec, który nie wygląda nawet na te swoje nędzne dwadzieścia lat. Ma gęste, czarne, kędzierzawe włosy, wyraźnie zarysowane kości policzkowe i bladoniebieskie oczy. Po wizycie na trzecim poziomie jego noga nigdy nie zrosła się do końca prawidłowo i teraz utyka, więc jeśli ma przed kimś jeszcze kiedykolwiek uciec, to już nie żyje. Dopóki jego spodnie nie są wąskie, wykrzywienie nie rzuca się w oczy aż tak bardzo; gdy są, da się to zauważyć. Ma też lekko zadarty nos i wiecznie spokojne i pozbawione emocji spojrzenie.

Numer mieszkania: Pierwszy pokład, trzysta dziewięćdziesiąt osiem.

Dodatkowe informacje:
• Bardzo ceni sobie Shakespeare’a i to głównie jego przepisuje;
• Ma bardzo dobrą pamięć;
• Kiedyś sam próbował pisać, ale wychodziła mu straszliwa grafomania, bo nie ma ku temu talentu i po przyjęciu tego do wiadomości przestał;
• Jego wiedza o starym świecie to mimo wszystko głównie wiedza o Stanach Zjednoczonych, o Europie mniej;
• A ogólnie to najchętniej zamknąłby się w pokoju i nie wychodził.

Ostatnio zmieniony przez Finnegan dnia Czw Sty 09, 2014 10:04 pm, w całości zmieniany 1 raz
Finnegan
Finnegan
Książkowy Odkrywca

Liczba postów : 3

Powrót do góry Go down

... Finnegan. Empty Re: ... Finnegan.

Pisanie by Sign0 Czw Sty 09, 2014 7:40 pm

Jedna uwaga. Ma albo bardzo dobrą pamięć, albo pamięć fotograficzną. Nie można mieć pamięci i pamięci fotograficznej. Tak poza tym, kartę uznaję.
Sign0
Sign0
Szeregowiec

Liczba postów : 10

Powrót do góry Go down

Pisanie by Zagovor Czw Sty 09, 2014 7:57 pm

Słodziak. Chowaj dupę, Kapitan grasuje.
Zagovor
Zagovor
Naczelny Mechanik

Liczba postów : 24

https://zeppelin.forumpolish.com

Powrót do góry Go down

Pisanie by Finnegan Czw Sty 09, 2014 10:05 pm

Sign0 napisał:Ma albo bardzo dobrą pamięć, albo pamięć fotograficzną. Nie można mieć pamięci i pamięci fotograficznej.
Fail na wstępie. \o/ Przepraszam za problem, już zmienione.
Finnegan
Finnegan
Książkowy Odkrywca

Liczba postów : 3

Powrót do góry Go down

Pisanie by Sponsored content

Sponsored content

Powrót do góry Go down

Powrót do góry

Pozwolenia na tym forum: